Masa

Log Masuk

Nama Pengguna

Kata LaluanDaftar keahlian?
Klik disini untuk mendaftar.

Terlupa kata laluan?
Mohon yang baru disini.

Undian Ahli

Tiada undian dicipta.

Statistik

Tetamu online: 1
Ahli online:
Tiada

Statistik Ahli

Ahli Berdaftar: 46378
Ahli Tidak Aktif: 15142
Ahli Baru: JoileannaE

Statistik Pelawat

Hari ini : 145
Di Talian : 1
Online Tertinggi: 54
Tertinggi sehari sebelum ini: 42613
Semalam: 813
Bulanan: 14268
Jum. Pelawat: 17693668

Sejarah Sekolah

HURAIAN LATAR BELAKANG SEKOLAH

Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban 2 terletak di Seremban 2. Ianya dikelilingi oleh taman-taman perumahan seperti Green Street Homes, Central Park, Emerald Park, Vision Homes dan S2 Heights. Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban 2 terletak 7 km dari kawasan bandar Seremban. Oleh kerana pembangunan yang pesat, maka kawasan Seremban 2 memerlukan sekolah sebagai pusat pembelajaran. Ia telah siap dibina pada pertengahan bulan Disember 2002 dan beroperasi sepenuhnya pada 6 Januari 2003. SMK Seremban 2 sebuah sekolah yang tersergam indah yang diapit oleh dua buah sekolah rendah, iaitu Sek Keb Seremban 2A dan Sek Keb Seremban 2B. Keluasan sekolah ini ialah 7 ekar (2.833 Hektar).

Sekolah ini mula beroperasi dengan menerima seramai 424 pelajar, 29 orang guru dan 6 orang kakitangan sokongan sebagai warga pertama. Datin Hjh Maznah Binti Yusof merupakan Pengetua pertama sekolah ini dengan dibantu oleh En. Jamil Bin Mohd Tahir sebagai Guru Penolong Kanan Akademik yang kemudiannya telah diganti oleh Pn. Hjh Sadariah Binti Md Jali pada bulan Julai 2003, En. Mad Pazir Bin Mad Ahair selaku Guru Penolong Kanan HEM dan En. Abdul Wahid Bin Abd. Ghani sebagai Guru Penolong Kanan Kokurikulum.

Kini, Pengetua disandang oleh Tn Hj Norazam bin Nayan, dibantu oleh Pn. Hjh Noraziah binti Mohd Nordin sebagai Guru Penolong Kanan Akademik , Pn.Norhayati binti Abdul Rahman memegang jawatan Guru Penolong Kanan Kokurikulum, Datin Hjh Farida Hanim bt Roslan sebagai GPK Petang dan Pn. Norhayati bt Mohamed memegang Jawatan sebagai GPK PPKI

Tanggal 13 Oktober 2003, Dewan Sekolah telah dirasmikan oleh Yang Mulia Profesor Diraja Ungku Abd. Aziz bin Ungku Abdul Hamid, maka dewan ini telah diberi nama Dewan Ungku Abdul Aziz. Sekolah ini dilengkapi dengan sebuah padang dan trek larian di mana ia telah menjadi tumpuan bagi acara-acara sukan peringkat negeri seperti MSSMNS . Pada tahun 2004, bilangan pelajar meningkat kepada 720 orang, 46 orang guru, dan 8 orang kakitangan sokongan. Pada tahun tersebut sebuah kelas Pendidikan Khas telah dibuka dengan pengisian pelajarnya yang terdiri daripada pelbagai masalah pembelajaran. Sekolah Menengah Kebangsaan Seremban 2 telah dirasmikan oleh Menteri Besar Negeri Sembilan iaitu YB Dato’ Seri Utama Muhamad Bin Hassan pada 8 Mac 2007. Tahun demi tahun terdapat pertambahan dari segi bilangan pelajar, guru dan kakitangan sokongan. Sehingga kini jumlah pelajar adalah 1398 orang, dengan 93 orang guru dan 15 orang kakitangan sokongan. 
Komen

Tiada komen diposkan

Hantar komen

Sila login untuk hantar komen.

Perkadaran

Kadaran hanya untuk ahli sahaja.

Sila login untuk teruskan

Tiada kadaran dihantar.
Halaman tersedia: 0.10 saat
19,068,076 unique IP dilawati